zondag 16 maart 2014

Cheesecake


Zaterdag 15 maart kwamen mijn ouders eten. Natuurlijk hebben we uitgebreid voor ze gekookt. Het is een gezellige middag/avond geworden. Omdat de recepten van twee weken eerder (zie ook op deze blog) zo goed waren bevallen hadden we hetzelfde menu voorbereid. Met 1 kleine wijziging; een ander recept voor de cheesecake. En deze keer waren zowel de smaak als de structuur goed. Zoals beloofd hierbij het recept.

ingrediënten

  • voor de korst
  • 180 g Mariabiscuitjes, verkruimeld
  • 90 g boter, gesmolten
  • 20 g fijne tafelsuiker

  • voor de kaascrème
  • 540 g zachte roomkaas (Philadelphia of MonChou)
  • 160 g fijne tafelsuiker
  • ½ theelepel zout
  • 40 g bloem
  • de geraspte schil en het sap van 1 citroen
  • 360 ml crème fraîche, 30% vetgehalte
  • 5 middelgrote eieren
  • 1 eierdooier
  • ½ theelepel vanille-essence

  • voor het glazuur (desgewenst)
  • 225 ml crème fraîche
  • 2 eetlepels fijne tafelsuiker

  • Bereiden
Verwarm de oven voor op 175 °C (hetelucht).

Meng voor de korst de verkruimelde biscuitjes met de suiker en gesmolten boter. Druk dit mengsel in een met boter ingevette springvorm van 22 cm doorsnee. Druk de korst met de bodem van een glas stevig aan. Bak 15 minuten in de oven. Neem de voorgebakken korst uit de oven en zet de oven op 225 °C.

Klop de ingrediënten voor de kaascrème in de opgegeven volgorde van de ingrediëntenlijst tot een glad mengsel. Giet de kaascrème over de korst.

Bak de cake 10 minuten in de oven. Zet de oven (zonder de ovendeur open te maken) op 120 °C en laat nog 1 uur en 15 minuten bakken. De crème moet in het midden nog iets trillen. Laat afkoelen en zet de cheesecake dan minstens 4 uur in de koelkast.

Klop voor het glazuur de crème fraîche met de suiker. Neem de cheesecake 15 minuten voor het einde van de baktijd uit de oven. Neem een metalen spatel en bestrijk de bovenkant met het glazuur. Zet de cheesecake dan terug in de oven en laat nog even verder bakken.

extra benodigd

Ronde springvorm (Ø 22 cm)

tips

- vet de wand van de vorm met boter in NA het voorbakken van de korst
- neem de cake uit de oven als het beslag in het midden nog trilt (niet helemaal gaar is)
- vind je de smaak van Mariabiscuitjes te flauw? Probeer dan Bastogenkoeken voor de bodem. Je kunt de  suiker voor de bodem dan achterwege laten
- de smaak van de citroen is erg aanwezig in de kaascrème. Houd je hier niet van halveer dan de hoeveel of laat het helemaal achterwege.



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Bedankt voor je reactie.