maandag 30 november 2015

Eetweetjes; 4 recepten bij Eetweetje vis uit FBLS december issue 2015

Hier lees je meer over de 4 recepten die horen bij Eetweetje Vis uit
FBLS december issue 2015

Quinoa salade met zalm

2 personen

Ingrediënten 

  • 65 gr quinoa
  • 150 ml water
  • Groene bladsla
  • 1 handje gepofte quinoa
  • 100 gr gerookte zalmforel
  • Cherry tomaatjes
  • Pijnboompitjes
  • Walnotenolie
  • Citroensap
  • Snufje zout


Bereiding
Breng de quinoa aan de kook in het water. Zet het vuur vervolgens laag, leg een deksel op de pan en kook de quinoa in 12 minuten gaar. Giet de pan af en laat de quinoa afkoelen. Maak een lekkere dressing van de walnotenolie, de citroensap en het snufje zout. Maak de groene bladsla aan (op smaak) met de dressing. Strooi vervolgens de (gekookte) qui¬noa en de gepofte quinoa over de groene bladsla. Voeg de gerookte zalmforel, de cherry tomaatjes en de pijnboompitjes toe. Garneer tot slot de salade met wat verse peterselie.


Sandwich met gerookte forel en appelstroop

2 personen.

Ingrediënten

  • 1 (kleine) el mierikswortelpuree, 
  • 1 el mayonaise, 
  • 1 stronkje witlof, 
  • 2 sneden zuurdesembrood, 
  • 2 filets gerookte forel, 
  • 1 el appelstroop, 
  • 1 bosje rucola, 
  • scheutje balsamico-azijn, 
  • versgemalen zwarte peper

Bereiding
Meng de mierikswortelpuree met de mayonaise en verdun het met een beetje water. Snijd de blaadjes witlof los van de stronk. Rooster het zuurdesembrood licht. Breek de forel in stukken. Roerbak de witlofblaadjes kort (zodat ze net niet slap worden) op hoog vuur in de olie. Besmeer het brood (niet te zuinig) met appelstroop. Schep de warme witlof op de appelstroop. Verdeel er wat rucola op en besprenkel met balsamico. Verdeel er stukken forel op, schep de mayonaise erover en draai er peper boven.


Tonijn met sesamkorstje

4 personen

Ingrediënten

  • 300 gr verse tonijn
  • 1 el sojasaus
  • 1 el olijfolie
  • 3 el zwarte sesamzaadjes (te koop bij de toko of Xenos)
  • 3 el ‘gewone’ witte sesamzaadjes
  • 1 avocado
  • Klein beetje wasabi (naar smaak, let op is pittig)
  • 1 el limoensap
  • 1 el mayonaise
  • snufje peper en zout
  • 1 komkommer
  • 50 ml rijstazijn
  • 1 tl suiker

Benodigdheden

  • Keukenmachine
  • Mandoline(of kaasschaaf)
  • Keukenpapier

 Bereiding
Snijd de tonijn in 4 lange stukken. Wrijf de zijkanten in met een mengsel van olijfolie en sojasaus. Roer de twee kleuren sesamzaadjes door elkaar op een bord en druk de tonijn hier in zodat alle kanten bedekt zijn. Verhit een koekenpan en bak de tonijn 1 a 2 minuten aan totdat de buitenzijde net iets grijs kleurt. Laat de tonijn afgedekt in de koelkast rusten.
 Halveer de avocado, verwijder de schil en de pit en pureer het vruchtvlees samen met de mayonaise, wasabi, limoensap, peper en zout in een keukenmachine tot een gladde massa.
 Snijd de komkommer door de lengte met een mandoline in zo dun mogelijke plakken. Dep ze goed droog met keukenpapier. Roer de rijstazijn met de suiker door elkaar en giet over de komkommerlinten. Schep een paar keer goed door.
 Snijd de tonijn met sesamjasje in plakjes en leg mooi op een bord. Serveer met de komkommerlinten en toefjes avocado crème.


Hollandse Rogvleugel

4 personen

Ingrediënten

  • 4 rogvleugelfilets, 140 g per stuk
  • ½ bloemkool
  • 100 g shiitake
  • 2 kroppen little gem
  • 2 klontjes roomboter (bijvoorbeeld van Lurpak)
  • sisho purper cress (verkrijgbaar bij de natuurwinkel)

Bereiding
Voor velen een niet alledaags recept, maar als je het eenmaal gemaakt hebt zul je het niet snel vergeten. Koop je rogvleugel vers, haal de overige ingrediënten in huis en ga van start.
Verwarm de oven voor op 140 °C. Maak de bloemkool schoon en snijd in kleine roosjes van ongeveer een halve centimeter. Snijd de kroppen little gem in de lengte in zessen. Leg de rogvleugelfilets in een ovenschaal naast elkaar met een klontje boter en bestrooi met een beetje zeezout. Plaats de schaal in de oven en laat de vis in ongeveer 8 minuten garen. De rog is klaar wanneer de lamellen loslaten als je de filets zachtjes indrukt. Verhit een klontje boter in een koekenpan en voeg de bloemkool toe. Bak de roosjes goudbruin. Voeg de shiitake toe en bak 1 minuut mee. Voeg als laatste de gesneden little gem toe en roerbak nog even. Serveer de filets op de borden en verdeel de groenten over de vis. Garneer met een paar takjes cress.



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Bedankt voor je reactie.